Vad är en normal vilopuls? - Räkna ut din vilopuls superenkelt

Vad är en normal vilopuls? - Räkna ut din vilopuls superenkelt

Publisert: 12.08.2019 KL. 05:00
Av: pteducation

Din vilopuls kan vara en indikation hur din kropp mår. I den här artikeln går vi igenom vad en normal vilopuls är och hur du lätt kan mäta den. 

Visste du att din puls kan vara olika beroende på om du är kvinna eller man, hur gammal du är och i vilken form du är?

I artikeln hittar du även tabeller där du lätt kan se om du är vältränad eller i dålig form sett ur vilopuls. Häng med så berättar vi mer! 

Puls, Vilopuls, Maxpuls och Arbetspuls 

Innan vi sätter igång tänkte vi enkelt beskriva skillnaden mellan puls, vilopuls och maxpuls.

  • Puls = Är dunkande blodvågor i artärerna som visar hur många slag i minuten ditt hjärta slår.
  • Vilopuls =  Är pulsen du har när du vaknar eller har vilat en längre tid. 
  • Maxpuls = Är den maximala pulsen du kan komma upp till.
  • Arbetspuls = Pulsen du har vid normal ansträngning, brukar ligga mellan vilopuls och maxpuls.

Normal vilopuls

Du undrar säkert vad en normal vilopuls är. Först och främst beror vilopulsen väldigt mycket från person till person. Vad som anses vara en normal vilopuls för dig behöver inte vara det för någon annan. 

En normal villpuls för vuxna ligger någonstans mellan 60 till 100 slag i minuten. De flesta friska vuxna har ofta en vilopuls som är lägre än 90 slag i minuten. En sak som däremot är viktig för dig att komma ihåg är att det finns mycket som kan påverka din vilopuls.

  • Har du ansträngt dig?
  • Är du stressad?
  • Har du sovit ordentligt?
  • Har du ont?
  • Har du druckit kaffe eller koffein?
  • Är du sjuk?
  • Röker du?
  • Hur varmt är det ute?

Alla dessa faktorer kan vara orsaken bakom din höga vilopuls vilket kan göra det lite lurigt att få fram vad din normala vilopuls är. Överlag brukar vi säga att en lägre vilopuls betyder att du är i bra form medan en högre kan vara en signal att du är i sämre form. Kom bara ihåg att det här är en tumregel och behöver inte alltid vara fallet!

Hög vilopuls och låg vilopuls

Orsakerna till att ha en hög vilopuls kan vara många. Förutom de externa faktorerna som du läste om i vår lista ovan påverkar även kön, ålder och i vilken form du är ifall du har en hög eller låg vilopuls. Alldeles strax kommer du se vart i vår vilopuls tabell du befinner dig i. Innan vi tittar på det tänkte vi kort berätta om när en hög vilopuls respektive låg vilopuls kan vara farligt. 

Takykardi är den medicinska termen för onormalt hög hjärtfrekvens. Har du en högre vilopuls än 100 brukar det räknas som en för hög vilopuls. Det kan vara förvärvat eller också medfött.

Bradykardi är motsatsen till takykardi och är en onormalt låg vilopuls. Har man en lägre puls än cirka 50 slag i minuten brukar det räknas som bradykardi. Undantaget är ifall du är väldigt vältränad och ifall du mäter din puls medan du sover. Då är det normalt att hamna på mellan 40 och 50 slag i minuten. 

Är du intresserad av träning och vill fördjupa dina kunskaper?

Läs mer om våra pt utbildningar!

Vad är normal vilopuls? - Vilopuls tabell 

Vad som anses vara en normal vilopuls har vi sammanställt i vår vilopuls tabell. Kom bara ihåg att det här är ungefärliga värden. Din normala vilopuls beror på faktorer som kön, ålder och hur vältränad du är. I våra tabeller kan du lätt se vart just du befinner dig.

Vilopuls kvinna

Vilopuls Kvinna tabell - PTEducation.se.png

Vilopuls man

Vilopuls Man tabell - PTEducation.se

Mäta vilopuls

Att mäta din vilopuls är inte svårt alls. Först måste du bara hitta den. Det finns två sätt att göra det på, via handleden eller via halsen. Båda sätten fungerar bra och du kan välja det du tycker är lättast. Tänk bara på att det kan vara bra att mäta din vilopuls när du vaknat. Det kan även vara smart att mäta den flera gånger under loppet av flera dagar för att få fram ett snitt.

Handled 

Du kan enkelt mäta din vilopuls på din handled. Lägg ditt långfinger och pekfinger på din handled. Försök pricka in pulsen vilket du lättast gör genom att lägga fingrarna på handleden under tummen.  

Hittar du inte pulsen eller känns den väldigt lite? Testa att lägga din handled med handleden uppåt i din andra hand så du kommer runt med pekfingret och långfingret. Lägg fingrarna under tummen på din handled och känn efter. Känner du pulsen? Om du inte gör det kan du istället mäta vilopulsen på halsen.

Hals 

Många tycker att pulsen känns mer i halsen än i handleden. Har du svag vilopuls kan det därför vara lättare att känna den där. Ta ditt pekfinger och långfinger och lägg de innanför den sneda halsmuskeln. Du kommer hitta pulsen ungefär där ditt käkben böjer sig fast lite längre ner på halsen.

Räkna ut vilopuls

När du väl hittat rätt och känner pulsen är det dags att mäta och räkna ut din vilopuls. Till det rekommenderar vi att du använder ett tidtagarur eller en klocka med sekundvisare. Det du mäter är hur många slag i minuten ditt hjärta slår.

Det kan vara lätt att du tappar bort sig när du räknar i en minut. Lättast att mäta din vilopuls är att hitta din puls och räkna hur många slag du känner i 15 sekunder. Efter det räknar du ut din vilopuls genom att multiplicera antalet slag med fyra (4 x 15 sek = 60 sekunder). Då räknar vi ut vilopulsen det vill säga hur många slag i minuten som ditt hjärta gör. 

Glöm bara inte att ha din klocka eller tidtagarur framför dig och fokusera på att räkna slagen i 15 sekunder.

4 tips när du mäter din puls

  • Mät din puls på morgonen när du vaknat men innan du går upp ur sängen. Du kan mäta din vilopuls under hela dagen men precis när du vaknat och inte stigit upp får du bäst resultat.
  • Ifall du har tränat borde du vänta minst en timme, gärna två innan du mäter din puls.
  • Har du druckit koffein det vill säga kaffe borde du minst vänta en timme innan du mäter din puls.
  • Som du redan vet påverkas din puls av många saker. Mät därför gärna din puls regelbundet och skriv upp resultaten så får du ett mer rättvisande resultat.

Klicka på länken om du vill läsa mer om vad maxpuls är och hur du mäter den!

 

Vill du arbeta med något du brinner för? Läs då: Utbildning till personlig tränare

Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, intressanta artiklar med tränings- och hälsotips samt nyheter i våra utbildningar.

EHFA
Utbildningen är godkänd av EuropeActive Standards (fd EHFA).
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund
Den här utbildningen är godkänd för medlemskap i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund, branschens största förbund i Sverige. Se kroppsterapeuterna.se
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund
Axelsons PT Education är ackrediterad för den nationella PT-licensen Frisk. Läs mer på www.ptlicens.se