Vilken PT-utbildning är bäst?

Vilken PT-utbildning är bäst?

Publisert: 17.05.2020 KL. 05:45
Av: pteducation

Den här artikeln handlar om vilken PT-utbildning är bäst, eller vad du ska tänka på när du ska välja en utbildning och varför!

Att svara på vilken PT-utbildning som är bäst är lättare sagt än gjort. Det kan till och med vara omöjligt. Något vi märkte när vi började skriva den här artikeln. Vi gillar dock utmaningar och vi började grubbla över vad den bästa PT-utbildningen borde innehålla.

Som en blixt från klar himmel slog det oss att istället för att vi listar vad vi tycker gör en utbildning till den bästa frågar vi våra branschkollegor, gym, lärare och gamla elever vad de tycker!

Resultatet blev den här listan som inte direkt svarar på vilken PT-utbildning som är bäst men som i alla fall svarar på vad den bästa PT-utbildningen borde innehålla! 

Funderar du på att bli PT? Då är är det här en viktig artikel att läsa innan du väljer utbildning! Har vi missat något? Hör av dig till oss med vad du tycker gör en utbildning till den bästa!

Vilken PT-utbildning är bäst och varför är det viktigt?

Vilken PT-utbildning är bäst är en vanlig fråga du som vill utbilda sig till PT säkert vill ha svar på. Inte så konstigt med tanke på att du ska investera tid och pengar i en utbildning. Att välja rätt utbildning är viktigt för att få rätt kompetens och kunskap. Med rätt kompetens och kunskap konkurrerar du lättare på arbetsmarknaden och sticker ut från mängden oavsett om du vill driva eget eller arbeta på ett gym.

Samtidigt är det en fråga som är nästintill omöjlig att svara på. Därför tog vi hjälp ifrån olika delar av branschen. Vi frågade arbetsgivare, gym, branschkollegor, lärare och elever och andra personliga tränare vad de tycker den bästa utbildningen ska innehålla. Nyfiken på vad de kom fram till? Här kommer listan! 

Kunskap och kompetens

Kunskap och kompetens

Det här kom knappast som någon överraskning. Kunskapen du får på din utbildning kommer utgöra grunden för dig som personlig tränare. Den formar inte bara dig utan även dina klienter i fortsättningen. Bristande kunskap leder till bristande resultat och kan i värsta fall sluta illa för dig och för personerna du hjälper.

När du står inför valet av PT-utbildning är det här antagligen den viktigaste faktorn att tänka på. Även om alla dina framtida kunder inte förstår vilken PT-utbildning som är bäst kommer din kompetens förr eller senare testas. Då är de bra att vara förberedd med korrekt och genomgående kunskap. Om det inte är argument nog kan vi lova att din framtida arbetsgivare vet vilka utbildningar som håller måttet. 

Innan du väljer utbildning kan du ställa dig dessa frågor vad gäller kompetensen:

  • Har utbildningen eller skolan funnits länge? 
  • Vad har lärarna för bakgrund?
  • När jag är klar vad får jag för licenser? 

Vilket leder oss till nästa punkt, licenser. 

licenser

Licenser

Oavsett vilken utbildning du går ska den sluta i en PT-licens. Annars borde du leta vidare. Men det finns även andra licenser du ska hålla utkik efter. Kom ihåg att en licens är inte bara ett papper, det är ett bevis på din kunskap och din kompetens. Med andra ord är det en garanti på att du har rätt kompetens. Länge har det saknats en unik licens för tränare i Sverige. Det har resulterat i att elever och även klienter sedan lurats. Konsekvenserna kan inte bagatelliseras då hälsa och till och med liv kan stå på spel!

Som tur är finns det numera en ny PT-licens som heter Frisk i Sverige. Frisk-licensen är oberoende och ges ut av Almega Friskvårdsföretagen. Allt fler gym har numera det som ett krav att du som PT har den, när du väljer en skola är det därför viktigt att du kollar så att skolan har licenseringsrätt. Det gör du på Frisk-licensens egen hemsida: ptlicens.se.

Förutom Frisk-licensen kan du även hålla utkik efter Europe Active licensen och ifall skolan är med i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund.

Lärare och kursplan

Lärare och kursplan

Lyckas du hitta en skola som funnits länge och som har rätt licenser är chansen god att du har att göra med en bra utbildning. Nästa steg är att titta på vad lärarna har för erfarenhet, utbildning och kunskap. Även antalet lärare kan vara bra att tänka på. Fler lärare kan innebära en bredare kompetens inom alla områden!

Ett tips är att försöka hitta referenser från gamla elever om vad de tycker om utbildningen. LinkedIn eller Instagram är båda två bra sätt att komma i kontakt med personer som faktiskt gått den utbildning du är intresserad av. Var inte. blyg, de flesta brukar i vår erfarenhet vara väldigt hjälpsamma!

Lärarledd utbildning

Många oseriösa utbildningar erbjuder ingen eller väldigt, väldigt lite lärarledd utbildning. Tänk på att du lär dig mer när du har en lärare som du kan ställa frågor till och som kan ge dig feedback direkt. Givetvis är interaktiva hjälpmedel som bilder, text och videos bra sätt för dig att lära dig på. Men det är bara när du är på plats med en lärare som du verkligen lär dig detaljerna.

Personlig träning är ett praktiskt yrke och som med alla andra praktiska yrken krävs det att du får en praktisk utbildning. De lärarledda lektionerna gör just det och du får direkt feedback på vad du gör rätt och vad du gör fel. Allt för att du ska bli en riktig expert på det du gör! Se därför till att du får tillräckligt med lärarledda timmar.

Utbildningsmaterial

Lärare med bred kompetens och erfarenhet är oerhört viktiga och det är även rätt utbildningsmaterial. Oavsett vilken utbildning du väljer kommer du behöva att studera en hel del själv. Att du därför har tillgång till rätt utbildningsmaterial  blir därför också det väldigt viktigt. 

Längd och schehma

Längd och Schema

Längden på utbildningen är även det en viktig faktor. Med längd menar vi att antalet timmar du förväntas lägga på dina studier är tillräcklig. Att fylla en utbildning med onödiga moment bara för att den ska vara längre gynnar ingen. Däremot är det vissa delar som måste ingå för att du ska vara rätt rustad när det blir dags att arbeta som PT. 

Väljer du att gå en intensivutbildning eller plugga heltid blir längden i dagar givetvis kortare. Det är inget fel med det. Rätt längd för dig varierar beroende på utbildningens utformning och din livssituation. Vissa vill utbilda sig medan de arbetar medan andra vill hellre göra en intensivutbildning. Välj därför en utbildning som passar ditt schema men som har alla moment som behövs t.ex tillräckligt med lärartimmar. 

Vilken PT Utbildning är bäst

Mer än bara träning

När du ska välja utbildning eller bestämma vilken PT-utbildning som är bäst får du inte missa helheten. Förutom träningslära, träningsplanering och anatomi finns det mycket annat du borde veta som PT. Det är givet att en utbildning även ska djupdyka i fysiologi, biomekanik och hälsa.

Det som kanske inte är lika givet är all annan kunskap som du behöver. Kunskapen kring att driva eget, försäljning, marknadsföring och prissättning är alla viktiga delar många glömmer bort. Tyvärr missar många att det här är nödvändig kunskap och de inser allt det här för sent. Var inte en av dem, utan jämför vad mer än träning din utbildning erbjuder.

Varumärke och CV

Som personlig tränare är du ditt egna varumärke oavsett om du driver eget eller är anställd. Din kunskap, ditt bemötande och hur nöjd din kund är kommer alla hjälpa dig att bygga upp ditt varumärke och CV. För att lyckas på lång sikt kan det vara bra att redan från början tänka i rätt banor. Skolan du väljer borde kunna hjälpa dig med det.

Kontaktnät

En bättre utbildning lockar ofta ambitiösa elever. Det kontaktnät du kan bygga upp i början av din karriär kan hjälpa dig på både lång och kort sikt. Det gäller kontakter du knyter till andra elever men även lärare. Många av våra egna elever och lärare har själva märkt nyttan av det här. 

Förutom andra elever och lärare kan du vara uppmärksam ifall din skola eller utbildning har några samarbetspartners. Vilka är de i så fall? Finns det några potentiella arbetsgivare? Ett tips från många i branschen är att utnyttja din skoltid till att lära känna nya människor med samma intressen och samtidigt knyta ett kontaktnät!

Starta eget

Vill du driva eget som PT? Vad erbjuder din utbildning när det kommer till hjälp, stöd och annat du kan ha nytta av när du startar och driver din verksamhet? Precis som med att knyta kontakter är det bra att starta redan när du utbildar dig.

Passa på att utnyttja din tid på din utbildning. Det är få tillfällen man är omringad av människor med samma intressen i samma situation. Att dessutom dra kunskap från duktiga lärare som varit med länge är en riktigt guldgruva.

Du märker säkert varför det är svårt att svara på frågan Vilken PT-utbildning som är bäst?. Inte nog med att det är mycket som påverkar så värderas allt olika högt av olika personer. Det finns mycket som är viktigt att tänka på när du ska välja utbildning. Alla vi frågat har prioriterat olika men något vi märkt är att alla tyckt dessa tre faktorer är extra viktiga:

  • Kunskap och kompetens - Välj en pålitlig och beprövad utbildning
  • Licenser - Arbetsgivare tittar på vilka licenser du har
  • Flexibilitet - En utbildning som passar mitt schema utan att kompromissa på kvalité

Det där är alla saker som den bästa PT-utbildningen borde erbjuda. Men många vi pratade med påpekade även vissa saker du borde undvika!

Distansstudier - Bra eller dåligt?

Det är inget fel att utbilda sig på distans men se till att du får lärarledd tid och att ni har flera sammankomster där du träffar lärare och elever. PT är ett hands-on jobb och kräver praktik och inte bara skärmtid! 

Studera utomlands

Precis som distansstudier kan vara bra behöver inte studier utomlands heller vara fel. Du borde däremot fråga dig ifall vilka licenser du får och om det är bäst för dig i längden. Att sticka till ett varmare klimat och samtidigt utbilda dig till personlig tränare behöver inte vara dumt. Frågan är om det är det bästa att göra på lång sikt. 

Ställ dig frågan: varför utbildar jag mig till PT? Är det för att jobba på brännan eller för att jobba på kunskaperna? Glöm inte att med rätt utbildning, rätt kunskap och med rätt licenser kan du arbeta som PT världen över, även i solen!

Bästa PT utbildningen

Bästa PT-utbildningen

Vi närmar oss slutet av vår artikel: Vilken PT-utbildning är bäst? Innan vi avrundar vill vi ställa frågan till dig som läst artikeln. Vad tycker du är viktigt att en bra PT-utbildning ska innehålla? Har vi missat något? Tveka inte att höra av dig till oss och berätta så vi kan göra den här artikeln ännu bättre!

Vi hoppas med den här artikeln att du är bättre rustad i ditt sökande efter en bra PT-utbildning. Vi på Axelsons PT Education tycker givetvis att du borde gå en PT-utbildning hos oss! Men gör du inte det ta med dig den här artikeln och se till att alla kraven uppfylls! Kom ihåg: Den bästa PT-utbildningen är den som passar dig bäst. Kompromissa bara inte på kunskap, kompetens och kolla att du får alla licenser du behöver för att arbeta som PT. 

 

Läs mer om alla våra PT utbildningar här: Utbildning personlig tränare.

 

Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, intressanta artiklar med tränings- och hälsotips samt nyheter i våra utbildningar.

EHFA
Utbildningen är godkänd av EuropeActive Standards (fd EHFA).
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund
Den här utbildningen är godkänd för medlemskap i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund, branschens största förbund i Sverige. Se kroppsterapeuterna.se
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund
Axelsons PT Education är ackrediterad för den nationella PT-licensen Frisk. Läs mer på www.ptlicens.se