Hantellyft framåt

Hantellyft framåt

Publisert: 18.10.2019 KL. 07:35
Av: pteducation

Hantellyft framåt (dumbbell front raise, front raise) är en övning som riktar in sig på din främre axelmuskel och övre bröstmuskel. Det är en övning vi ofta ser utföras när vi är på gymet men tyvärr är det lätt att skada sig speciellt om du gör den fel. I den här korta artikeln berättar vi mer om hantellyft framåt och vad du ska tänka på för att undvika skador.

Vilka muskler tränas

Vilka muskler tränas?

Hantellyft framåt tränar axelmusklernas främre del och övre bröstmuskeln.

  • Deltoideus pars clavicularis
  • Pectoralis major pars clavicularis

Sedan aktiveras även fler muskler. Synergimusklarturen det vill säga andra muskler som hjälper till är:

I dina armar:

Biceps brachii caput brevis

Coracobrachialis

Andra muskler:

Trapezius

Serratus anterior

Med andra ord tränar övningen framförallt dina främre axlar och övre bröstmuskel.

Hur gör du övningen korrekt

Hur gör du ett framåt hantellyft

Övningen går ut på att du med ett par hantlar lyfter hantlarna framåt och uppåt tills du når precis över en 90 graders vinkel. Sedan vänder du ner hantlarna till startpositionen.

Det längre svaret på hur du gör ett framåt hantellyft är att du börjar med att stå stadigt med lätt böjda knän. I dina händer håller du en hantel i varje hand något framför kroppen med lätt böjda armbågar. 

Det här är din startposition som du vill stabilisera innan du sätter igång!

Principen för själva utförandet är ganska simpel. För hantlarna framåt och uppåt och vänd rörelsen när händerna är strax högre än axelhöjd. Du håller givetvis emot när du för ner vikten på ett kontrollerat sätt. Röreslen upprepar du sedan strax innan hantlarna nuddar din kropp.

Sittande hantellyft framåt

Sittande hantellyft framåt

Precis som vid hantellyft åt sidan kan du göra sittande hantellyft framåt (seated dumbbell front raise). De fungerar i princip likadant som de stående men du sitter ner under hela övningen.

Sätt dig på en bänk med eller utan ryggstöd. Håll en hantel i båda händerna med handflatan riktad mot bakåt. Dina armbågar ska vara lätt böjda.

Utför sedan övningen som vid det stående hantellyftet framåt. 

Nackdelen med det sittande hantellyftet är att du inte behöver stabilisera bålen lika mycket för att du sitter ner. Det här gäller speciellt om du gör övningen med ryggstödet uppe på bänken. Däremot finns det en fördel med den sittande varianten och det är att du inte kan skjuta ifrån med dina ben lika lätt

Vanliga misstag.

Vanliga misstag

Vanliga fel när det kommer till hantellyft framåt är att du tappar formen från din startpostion. Med andra ord:

  • Svingar med kroppen.
  • Skjuter ifrån med benen.
  • Höjer axlarna mot öronen.

Tänk på att inte göra det här och försök alltid att hålla rätt position från början till slutet. Ett vanligt misstag som kan orsaka allt det här är för tunga vikter. Kommer du på att du själv gör dessa misstag utför istället övningen med lättare vikter.

Problemet med hantellyft framåt

I din axel och skuldra har du många muskler som hjälper dig att röra och att stabilisera armen. Dessutom har du leder, ben och senor som alla samverkar för att göra alla rörelser du gör där axeln är inblandad. 

Problemet med hantellyft framåt och varför det är lätt att skada sig vid den här övningen är att när du lyfter något framåt med en inåtroterad arm kläms bland annat supraspinatussenan och bicepssenan. 

Visserligen är det så att axelleden är gjord för att klara av den här rörelsen men om du gör den flera gånger med vikt dessutom ökar risken att någon av dessa muskler eller senor ska bli överbelastad. Speciellt om du gör övningen fel. Det är därför lätt att överbelasta och skada axeln om du gör hantellyft framåt, speciellt om du har en alltför inåtroterad position.  

Känner du dig osäker, undvik då övningen eller ta hjälp av någon personlig tränare. 

Pt utbildning

Vill du lära dig mer? 

Du har väl inte missat att vi har en mängd liknande artiklar om träning, kost och hälsa som du kan läsa. Vill du lära dig mer om en liknande övning som tränar mittendelen delen av axlarna får du inte missa vår artikel om hantellyft åt sidan eller våra artiklar om hantelrodd, skivstångsrodd eller latsdrag som tränar axlar och rygg.

Men om du tillhör de som verkligen vill lära dig allt om hantellyft och träning borde du läsa mer om vår pt-utbildning. Tillskillnad från många andra utbildningar får du alla licenser du behöver för att jobba i Sverige och utomlands. Men du kan även göra som många andra träningsintresserade och gå utbildningen för din egen skull. Om du vill ta din träning till nästa nivå är det viktigt att du har kunskapen att göra det på rätt sätt. Läs mer om vår pt utbildning här.

 

Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, intressanta artiklar med tränings- och hälsotips samt nyheter i våra utbildningar.

EHFA
Utbildningen är godkänd av EuropeActive Standards (fd EHFA).
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund
Den här utbildningen är godkänd för medlemskap i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund, branschens största förbund i Sverige. Se kroppsterapeuterna.se
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund
Axelsons PT Education är ackrediterad för den nationella PT-licensen Frisk. Läs mer på www.ptlicens.se