PT utbildning distans

PT utbildning distans

Publisert: 12.01.2021 KL. 12:55
Av: pteducation

Vill du gå en PT utbildning på distans? Då finns det en del fallgropar du borde se upp med! Visste du tillexempel att alla utbildningar till personlig tränare på distans inte ger rätt till den svenska PT-licensen som många gym nu kräver att du ska ha?

I den här artikeln berättar vi mer om PT-licensen men även vad mer du ska tänka på när du vill gå en PT utbildning på distans. Vi berättar även mer om vår flexibla PT utbildning som ger dig rätt till både den svenska PT-licensen och den internationella Europe Active-licensen så du kan jobba både i Sverige och internationellt!

PT utbildning distans fördelar

Ifall du läser den här artikeln är chansen stor att du är intresserad av en PT utbildning på distans. Det finns såklart många fördelar med att plugga på distans. De största fördelarna med en utbildning till personlig tränare på distans är att du har större flexibilitet och frihet. Det är perfekt för dig som vill jobba samtidigt eller plugga något annat. 

Så länge utbildningen är rätt utformad är andra fördelar med en personlig tränare utbildning på distans att du har tillgång till allt via datorn, surfplattan eller mobilen, du kan välja att plugga när det passar dig och samtidigt få rätt stöd av lärare via nätet. Dessutom kan du titta på allt studiematerial som t.ex videos hur många gånger du vill och lätt gå tillbaka och repetera det du behöver.

På både PT utbildningar på distans och andra distansutbildningar har det varit vanligt att du inte får lika bra kontakt med lärare och klasskompisar. Kontakten med lärare är inget problem om utbildningen är rätt utformad och med tanke på att vi idag lever i en väldigt uppkopplad värld blir det lättare än någonsin att hålla kontakten med dina klasskamrater på ett lätt sätt!

Fördelar summering:

 • Flexibilitet och frihet, plugga vart och när du vill
 • Jobba eller plugga något annat samtidigt
 • Tillgång till studiematerial och videos 24/7

PT utbildning distans nackdelar

Det finns en mängd med fördelar med en PT distans utbildning samtidigt kan det finnas några nackdelar som är värda att nämna. Vi säger “kan” för att det behöver inte vara något hinder för alla. Men för vissa kan den en av de största nackdelarna vara att du kanske inte får rätt kvalité på utbildningen. Vissa utbildningar försöker utbilda personliga tränare på distans på löpande band. Tyvärr på bekostnad av kvalitén. Det här behöver inte vara ett problem så länge du väljer en seriös utbildning.

Det är bra om du är vaksam när du letar efter en PT utbildning på distans för det är lättare att tumma på kvalitén på en utbildning som är helt onlinebaserad. Speciellt om du råkar hamna på en mindre seriös utbildning där varje elev inte får en bra kontakt med lärarna. Eller ifall den är dåligt utformad eller att studiematerialet inte är bra. Då blir det såklart svårare att lära sig vissa saker. Men det här behöver inte vara något problem så länge du väljer en bra skola.

En annan potentiell nackdel kan vara att du får sämre kontakt med både lärare och dina klasskamrater. För även om det aldrig varit lättare att upprätta och hålla kontakten online kan förhållandet till lärare och klasskamrater bli sämre än vid en vanlig utbildning. Det måste såklart inte vara fallet men risken finns. 

Den största nackdelen är att om utbildningen är 100% onlinebaserad kan du inte få den svenska PT-licensen även känd som FRISK-licensen. Varför den är viktigt och vad du ska tänka på ska vi berätta om här nedan. Efter det kan du även läsa mer om vår flexibla PT utbildning som är utformad på ett sätt som ger dig FRISK-licsensn samtidigt som mestadels av studierna sker på distans. Så är du intresserad är det bara att fortsätta att läsa! 

Nackdelar summering:

 • Lättare för oseriösa utbildningar att tumma på kvalitén
 • Kan leda till sämre kontakt med lärare och elever
 • Du får inte den svenska PT-licensen (FRISK)

PT utbildning distans - Den största fallgropen

En del PT utbildningar på distans erbjuder endast en PT-licens (Europe Active licensen). Problemet med det är att numera kräver flera stora gymkjedjor som t.ex SATS, Actic och 24/7 Fitness att alla deras personliga tränare innehar den nya svenska PT-licensen FRISK.

Det betyder att om du går en helt onlinebaserad PT utbildning kan du inte arbeta som PT överallt i Sverige när du är klar med utbildningen! Kom även ihåg att FRISK-licensen är en relativt ny och oberoende licens och då den är ganska ny är chansen väldigt stor att allt fler gym, arbetsgivare och kunder i framtiden kommer kräva att du som PT har en sådan licens. 

Varför ges inte FRISK-licensen ut på helt onlinebaserade utbildningar?

Anledningen till varför du inte kan få den svenska PT-licensen på helt webbaserade utbildningar är att FRISK  kräver att du gör de praktiska momenten på plats. Den enkla anledningen till det är att de vill försäkra sig att varje PT verkligen har den rätta praktiska kunskapen. 
Betyder det här att du inte kan plugga en PT utbildning på distans om du vill ha FRISK licensen? Inte riktigt.

Axelsons PT Education - PT utbildning distans med FRISK-licens

Vill du plugga på distans och ändå få både FRISK-licensen och Europe Active licensen? Vill du vara säker på att du kan få jobb på alla gym i Sverige när du är klar med din utbildning? Då har vi lösningen för dig. På vår PT-utbildning 2.0 kan du nämligen välja att plugga den största delen av PT utbildningen på distans! 

Det fungerar som så att du pluggar hemma och var tredje vecka möter du upp dina lärare och klasskamrater och går igenom de praktiska momenten tillsammans. Då går du i skolan fredag eftermiddag till söndag eftermiddag var tredje vecka under en termin. I praktiken blir det som en distansutbildning med andra ord. 

 • Fredag (16-21) 
 • Lördag (8-17) 
 • Söndag (8-17)

Nu kan du dessutom göra en del av dessa dagar (teorin) hemifrån via livestream men de praktiska momenten behöver du vara på plats på för att få FRISK-licensen.

 • Alla teoretiska delar görs antingen online eller på Axelsons i Göteborg eller Stockholm.
 • Alla praktiska kurser görs på ett närliggande ett gym i närheten av Axelsons.

I och med att den här PT utbildningen på distans inte är 100% webbaserad får du det bästa av två världar. Alla fördelar med att gå en distans utbildning samtidigt som du undviker nackdelarna! Men det finns en mängd andra fördelar med att välja just PT Education ifall du vill plugga till PT:

Skräddarsydd PT utbildning

 • Modern utbildning med lång erfarenhet
 • FRISK ackrediterad
 • Europe Active licenserad utbildning
 • Flexibel utbildning
 • Kompetent och erfaret lärarteam
 • En personlig kontakt
 • Branschledande utbildningsmaterial
 • Hjälper dig till jobb
 • Hjälp till att starta eget
 • Centralt läge
 • Allt material online
 • Hemsida i examenspresent
 • Garanterad arbetsintervju
 • Axelsons diplom

Läs mer om alla fördelar när du väljer att bli personlig tränare med en utbildning på distans på Axelsons PT Education här.

Sammanfattning

Det finns många fördelar och några nackdelar med att plugga på distans. Du har flexibilitet och frihet och kan plugga vart och när du vill. Samtidigt är den stora nackdelen att du inte kan få den svenska FRISK-licensen om utbildningen är helt online! Den kräver nämligen att vissa moment görs på plats. Tänk på att flera stora gym numera kräver att du ska ha den svenska PT-licensen för att jobba hos dem vilket betyder att du inte kan jobba vart du vill när du är klar med din utbildning om du inte har den.

Därför erbjuder vi en personlig tränare utbildning på distans med några få obligatoriska träffar vilket ger dig en distansutbildning samtidigt som du får FRISK-licensen! Du behöver inte längre välja mellan att vara fullt licenserad och en distansutbildning.

Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, intressanta artiklar med tränings- och hälsotips samt nyheter i våra utbildningar.

EHFA
Utbildningen är godkänd av EuropeActive Standards (fd EHFA).
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund
Den här utbildningen är godkänd för medlemskap i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund, branschens största förbund i Sverige. Se kroppsterapeuterna.se
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund
Axelsons PT Education är ackrediterad för den nationella PT-licensen Frisk. Läs mer på www.ptlicens.se