Utbildning i Medicinsk Fotvård

Utbildning i Medicinsk Fotvård

Publisert: 02.02.2021 KL. 11:30
Av: pteducation

I takt med att allt fler vill ta hand om sina fötter växer också behovet av duktiga fotvårdsterapeuter. En medicinsk fotvårdsutbildning ger dig många framtidsutsikter. Du kan jobba ihop med ett team eller driva din egen klinik. I och med att de allra flesta någon gång i sitt liv behöver vård av fötter så är det här ett yrke som fortsatt behövs. Framtidsutsikterna är goda!

I den här artikeln fortsätter vi vår artikelserie där vi berättar mer om vilka andra möjligheter än personlig tränare du har när det kommer att arbeta med friskvård. Missa inte vår första artikel om massageutbildningar här.

Vi ska vi se lite närmre på vad en medicinsk fotvårdsutbildning innebär och vad som krävs för att lyckas i rollen som fotvårdsterapeut. Det är viktigt att betänka om du tror att det här är ett jobb du kommer att tycka om även i framtiden. Då gäller det också att förstå vad det hela handlar om!

Är en medicinsk fotvårdsutbildning något för dig?

Det finns många olika typer av fotvård. Med medicinsk fotvård menas vård som fokuserar på den yttre delen av foten. Det här är inte samma sak som fotläkare som är specialist på fotens inre. Samtidigt pratar vi inte om den fotvård som kan ges på ett spa som handlar mer om skönhet och välbefinnande.

Med medicinsk fotvård kan åkommor som beror på följande sjukdomar behandlas:

  • Psoriasis
  • Diabetes
  • Reumatoid artrit
  • Olika reumatiska sjukdomar

Det här betyder att du som professionell medicinsk fotvårdare måste förstå dig på en rad olika sjukdomar och hur de påverkar fötter. Dessutom kommer du i denna yrkesroll ha nära kontakt med människor, unga och gamla.

Om du har ett naturligt intresse för medicin och även tycker om att ta hand om andra kan detta vara det perfekta jobbet för dig. Dessutom är det ett bra val för dig som känner att det är viktigt att ta en utbildning med riktigt goda jobbutsikter.

Vad gör en medicinsk fotterapeut

Vad gör en Medicinsk Fotterapeut?

Man kan förenklat säga att en fotvårdsterapeut tar hand om andra människors fötter. Fast jobbet innebär så mycket mer än så. Det finns grupper som har ett enormt behov av att få hjälp med sin fothälsa. För en äldre person eller någon som har funktionshinder eller sjukdom kan det bli mycket svårt med fötter som inte mår bra och som har nedsatt funktion.

Med en medicinsk fotvård utbildning kan du kliva in och vara till stor hjälp för så många. Du kan hjälpa människor till bättre livskvalitet. Det är något som får enorm betydelse även för dig då du kommer att uppleva att ditt arbete är viktigt och gör skillnad.

Idag finns det ett enormt intresse för hälsa och det som kan kallas för wellness. Det innebär att många numera inser att deras fötters hälsa också måste få uppmärksamhet. Det finns fotproblem som de allra flesta någon gång upplever som till exempel:

  • Förhårdnader
  • Nageltrång
  • Skavsår
  • Fotsvamp
  • Vårtor
  • Extremt torr hud

Som medicinsk fotterapeut hjälper du även människor med dessa problem. Det ger en fin bredd och variation på yrket. Och det innebär också att folk som annars inte har någon sjukdom kan vända sig till dig för att få välmående fötter.

Går det att få medicinsk fotvårdutbildning på distans?

Det går att ta vissa delar av en utbildning i medicinsk fotvård på distans. Men som du säkert inser så är många delar hands-on vilket betyder att du behöver vara på plats för lektioner och praktik. Därmed så kan det vara klokt att välja en medicinsk fotvård utbildning i Stockholm om du bor i Stockholmsområdet eller en medicinsk fotvård utbildning i Göteborg om du bor på Västkusten.

Sedan finns det även kurser på Axelssons där du kan få en utbildning i medicinsk fotvård på distans på så vis att praktik och lektioner sker på helger. Det är en väldigt populär deltidsutbildning som passar dig som vill jobba eller plugga annat i veckan och utbilda dig på helgen. Det passar även dig som kanske inte bor nära Stockholm eller Göteborg.

teori och praktik

En utbildning med teori och praktik

För att bli färdig fotvårdsterapeut med medicinsk inriktning så får du räkna med cirka 6 månader till 1,5 års utbildning. Det här beror på om du läser utbildningen på heltid eller deltid. Om du väljer att kombinera utbildningen med arbete och lägger den på helger så är detta en rimlig tidsperiod för en eftertraktad yrkesutbildning.

Det är viktigt att du kommer ihåg att en medicinsk fotvård utbildning kräver teori. Du måste du lära dig om olika sjukdomar och hur de påverkar fötterna. Därmed så kan det bli minst 10 timmar per vecka i självstudier. Fundera lite på hur du kan kombinera det med ditt nuvarande jobb om du vill utbilda dig samtidigt som du jobbar.

En bra medicinsk fotvård utbildning bör ha en ganska jämn fördelning mellan teori och praktik. Men sedan är det förstås så att du på egen hand kan förkovra dig. När du har ett naturligt intresse för fötternas hälsa kan det mycket väl bli så att du vill lära dig mer.

Vilka förkunskaper krävs för att ta en fotvård utbildning?

För att kunna ta en utbildning för medicinsk fotvård så ska du ha en gymnasieutbildning i ryggen. Du kan också bli accepterad som elev om du har jobbat i minst 2 års tid och har fått godkänt betyg i Svenska eller Svenska som andraspråk.

Precis vad som krävs beror på kurs och skola. Det är alltid klokt att ta reda på detta innan du ansöker. Om du måste komplettera med något vill du ju veta detta i god tid.

Testa att gå på en medicinsk fotvårdbehaldning

Om du tycker att det yrket som Medicinsk Fotterapeut låter lockande kan det vara en bra idé att boka in dig på en behandling. Förutom att dina fötter kommer tacka dig så kan du se hur det fungerar och ställa frågor till terapeuten. 

För att hitta en behandling att på kan du söka på medicinsk fotvård (t.ex medicinsk fotvård Stockholm eller medicinsk fotvård Malmö)  och din ort för att se om det finns någon som kan ta emot dig. Glöm bara inte att för att få gå på medicinsk fotvård inom vården måste du få en remiss. Däremot finns det väldigt många duktiga utbildade terapeuter som har egna kliniker du kan boka in dig på. 

Ett annat tips är att om du befinner dig i Stockholm eller Göteborg gå på en elevbehandling på Axelsons. Det är nämligen så att eleverna på skolan tar emot gäster som de övar på under lärarens uppsikt såklart. På så sätt kan du få en bra behandling till ett kraftigt rabatterat pris. Du kan även passa på att fråga eleven frågor, se hur det fungerar på skolan och prata med en av lärarna på utbildningen. Läs mer om Axelsons elevbehandlingar här: Elevbehandlingar

olika typer av fotvård

Olika typer av fotvård

När du funderar på möjligheten att jobba med fötter är det inte så dumt att beakta de olika vinklar för arbetet som är möjliga. Medicinsk fotvård är en del av vården och räknas som en medicinsk behandling snarare än friskvård. Men det kanske är så att du känner dig mera dragen till behandlingar som är till för att ge välmående mer än för att läka fötter.

Det här är spa-biten som också är mycket populär. Många tycker om att få regelbundna fotbehandlingar helt enkelt för att det är så skönt och verkar avslappnande på hela kroppen. Då kan en yrkesutbildning till tid och spa-terapeut vara mer passande.

Zonterapi

Vi kan inte behandla ämnet fotvård utan att ta upp denna terapi. Zonterapi är en metod som är till för att behandla hela kroppen. Tanken är att du med zonterapi ska kunna få igång kroppens egna system för läkning via foten. Det här är en metod som kan användas både vid kroniska problem och vid akuta besvär.

Oavsett om du är utbildad medicinsk fotterapeut eller inte kan du gå en utbildning i zonterapi. Metoden kallas också för reflexologi och är otroligt populär över hela världen. Zonterapi har länge använts som naturligt läkande och den kan användas i förbyggande syfte vid en välgörande fotbehandling såväl som då det finns smärtor i kroppen.

utbildning medicinsk fotvård Stockhom Göteborg

Summering

Om du vill jobba med fötter har du många möjligheter. Du kan börja med att utbilda dig till medicinsk fotvårdsterapeut för att sedan bygga på med mer. Inriktningen kan vara mer på sjukdomar eller mer på välmående. Möjligheterna är helt fantastiska och det går alltid att bygga på med mer kunskap om metoder som zon-terapi.

Om du vill ta en medicinsk fotvårdutbildning på distans kan det vara smart att välja en skola som Axelssons som har särskilda kurser för dig som måste fortsätta jobba samtidigt som du utbildar dig. De tar lite längre tid att genomföra eftersom du får plugga på deltid men är ett bra val för dig som verkligen skulle vilja utveckla ditt kunnande om fotvård eller ge dig in som novis på området.

Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, intressanta artiklar med tränings- och hälsotips samt nyheter i våra utbildningar.

EHFA
Utbildningen är godkänd av EuropeActive Standards (fd EHFA).
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund
Den här utbildningen är godkänd för medlemskap i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund, branschens största förbund i Sverige. Se kroppsterapeuterna.se
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund
Axelsons PT Education är ackrediterad för den nationella PT-licensen Frisk. Läs mer på www.ptlicens.se