Kokta eller råa ägg?

Kokta eller råa ägg?

Publisert: 18.04.2019 KL. 07:48
Av: Mats Lagerkvist

Rocky gjorde det, gör du det?

Salmonellarisken

En av huvudorsakerna för att folk säger att man inte skall äta råa ägg är risken för att bli smittad av salmonella.  Risken för att smittas av salmonella är relativt liten, något som denna studien visade där 2,3 miljoner av 69 miljarder ägg var smittade av salmonella. Ägg som kommer från hygieniskt bra förhalanden har en mycket liten risk för att vara smittade. Chansen är i snitt 1 av 20,000–30,000.  Men det är en risk som man borde ta hänsyn till.

Biotinbrist

I äggvitan finns det avidin som hämmar upptagen av biotin, ett B-vitamin. Råa äggvitor innehåller avidin, Men denna funktionen slutar fungera när man kokar ägget eller om man lägger ägget i kokande vatten i 30 sekunder. Själv om råa ägg innehåller avidin så ser det ut som att naturen är smart och kompenserar detta genom att göra biotinet i äggulan till en av naturens högsta. Så troligtvis vill detta höga nivån av biotin kompensera för den hämmande effekten av avidin.

Antioxidanter och råa ägg

När man kokar eller steker refuseras innehållet av antioxidanter med runt 50% och kokning i mikrougn är ännu sämre och reducerar ännu mer. Ägg har ett naturligt högt innehåll av vitaminer, mineraler, antioxidanter och något av detta reduceras vid kokning eller liknande.

Upptag av protein

Några menar att upptaget av proteinet blir sämre när man intar råa ägg, något som kan tala för att man kanske vill äta äggen kokta.

(http://ajpgi.physiology.org/content/ajpgi/277/5/G935.full.pdf)

(http://jn.nutrition.org/content/128/10/1716.full)

Slutsats

Om ägg kommer från hygieniska förhållande och verkar vara ett friskt ägg så kan man äta det rått. Är man osäker borde man låta bli. Kokning och stekning reducerar innehållet med antioxidanter och kan vara ett argument för att äta de råa. Biotinbristen har kanske naturen löst själv genom att ha ett så högt innehåll av detta. Äter man bara råa äggvitor så kan detta innebära biotinbrist om inte andra matvaror eller kosttillskott vill kompensera för detta.

Så det finns därför inget helt konkret svar på om att äta råa ägg är JA eller NEJ, då det beror på äggets ¨hälsa¨ och kostinnehåll i allmänhet. Både kokta och råa ägg har troligen sina fördelar.

Några råa ägg då och då är troligtvis hälsogivande och detsamma gäller kokta eller stekta ägg.

Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, intressanta artiklar med tränings- och hälsotips samt nyheter i våra utbildningar.

EHFA
Utbildningen är godkänd av EuropeActive Standards (fd EHFA).
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund
Den här utbildningen är godkänd för medlemskap i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund, branschens största förbund i Sverige. Se kroppsterapeuterna.se
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund
Axelsons PT Education är ackrediterad för den nationella PT-licensen Frisk. Läs mer på www.ptlicens.se