Hudterapeut utbildning – Jobba som hudterapeut!

Hudterapeut utbildning – Jobba som hudterapeut!

Publisert: 02.07.2020 KL. 08:50
Av: pteducation

En hudvårdsterapeut kan göra många olika saker. Huden är vårt största organ och inom yrkesrollen som hudterapeut finns det stort utrymme för utveckling. Som hudvårdsterapeut så tar du hand om människor och du sprider välmående. Om du vill jobba med att ta hand om människor kan en hudterapeut utbildning vara ett mycket bra val för dig.

PT Education är en del av Axelsons Institute som utbildad i över 60 år utbildad människor inom friskvård. Den här artikeln är en del av vår serie artiklar där vi berättar mer om Axelsons andra utbildningar inom friskvård.

Många PT elever väljer att vidareutbilda sig inom Axelsons många olika utbildningar och kortare kurser efter att de är klara. Antingen som ett komplement till sin PT utbildning eller för att de själva är intresserade. Här på sidan ska vi berätta mer om Axelsons hudterapeut utbildning och vad du ska tänka på överlag om du är intresserad av att utbilda dig inom hudvård.

Hitta rätt utbildning

Hitta rätt hudterapeut utbildning för dig

Om du brinner för hudvård är det viktigt att du hittar bästa möjliga hudterapeut utbildning för dig. I och med att området är ganska brett finns det lite olika kurser och utbildningar att tillgå. Dessutom kanske du är intresserad av hudterapeut utbildning på distans.

Axelssons hudterapeut utbildning är godkänd av SHR och CIDESCO. De följer branschens riktlinjer och ger dig kompletta kurser med diplom. Som diplomerad Hud- och Spaterapeut kan du ta ditt intresse vidare och jobba som anställd eller öppna egen klinik med en viss inriktning.

Det är viktigt att få en utbildning till hudterapeut som följer branschens riktlinjer. Inte bara för att du vill säkra dig om att lära dig allt som du kan behöva. Det handlar ju också om att den skola du väljer ska vara noga med att uppdatera sitt utbildningsmaterial så att det möter behov och förblir aktuellt.

En annan sak som är bra att tänka på är att det är smart att ta en auktoriserad hudterapeut utbildning som leder till faktiska arbetsmöjligheter. Det borde inte vara för svårt om du får en komplett utbildning där du lär dig allt från anatomi till det allra senaste inom hudvårdsbehandlingar.

Din bästa hudterapeut utbildning kan ge dig flera viktiga områden i ett. Axelssons hudterapeut utbildningar kombinerar områden som hudterapeut, spaterapeut och friskvårdsmassör. Då får du många strängar på din lyra och du kan välja den inriktning som passar dig bäst.

Vad borde ingå i en hudterapeut utbildning

Vad ska ingå i en komplett hudterapeut utbildning?

Så mycket som möjligt kanske man kan säga men riktigt så enkelt är det inte. Det gäller ju att det du lär dig får relevans för din vidare verksamhet som hudvårdsterapeut. Om du tar en riktigt bra utbildning för hudterapi så kan du förvänta dig att lära dig:

 • Anatomi
 • Dermatologi
 • Ekonomi
 • Kosmetika
 • Hudens kemi
 • Kosmetisk plastikkirurgi
 • Hudvårdsprodukter
 • Ekologi och naturliga behandlingar
 • SPA
 • Massage
 • Cellulitbehandling
 • Ansiktsbehandlingar
 • Epilering
 • Hårborttagning
 • Makeup
 • Pedikyr och manikyr

Det är verkligen inte så dumt att få en bredd på din kunskap. När du är klar med din utbildning till hudterapeut kan du givetvis fördjupa dig i ett utvalt område. Kanske vill du lära dig mer om områden som zonterapi. Idag är det inte alls ovanligt att den som ger ansiktsbehandlingar även kan erbjuda zonterapi i ansiktet som en del av behandlingen.

Vad kommer du göra som hudterapeut

Vad kommer du att göra som hudvårdsterapeut?

Precis vad du kommer att göra som hudterapeut beror givetvis på ditt intresse och den utbildning du har tagit. Tar du en spa och hudterapeut utbildning får du givetvis en bredd inom kroppsvård. Då kanske du kommer att jobba med behandlingar av hela kroppen.

Det är ganska troligt att du kommer att syssla med klassiska ansiktsbehandlingar samt viktiga bitar som borttagning av hår i ansikte och på kropp. Dessutom kommer du antagligen att jobba mer med tekniker som IPL som kräver större kunskap om maskiner och deras hantering.

Då det blir alltmer populärt med metoder som kemisk peeling, micro needling och mesobehandlingar så är det områden som du kan komma i kontakt med. Om du tycker att smink är särskilt roligt kanske du kombinerar hudvård med makeup.

I grund och botten så handlar det om vad du vill göra och det är också en så stor fördel med att utbilda sig till hudvårdsterapeut. Du kan vända dig till människor som behöver hjälp med det som du specialiserar dig på. Med tiden kan du också vidareutveckla och lägga till fler färdigheter.

Vad krävs för att trivas med jobbet som hudterapeut?

Som hudterapeut jobbar du med människor. Det betyder att du måste ha ett naturligt intresse för att inta en vårdande roll av andra. Du behöver också ha ett bra handlag och det är givetvis en fördel om du tycker om att ta i människor.

Många hudterapeuter beskriver även sitt jobb som lite av en samtalsterapeut som bara lyssnar. Många har ett behov av att prata av sig då de får sin behandling. Då är det viktigt att du som hudterapeut kan vara 100% närvarande och dessutom känner att du orkar med det.

Du bör tycka om tanken om att vårda personer med dina händer och med ett lyssnande öra. Dessutom är det förstås så att en viss typ av försäljning ingår i din roll som hudterapeut. När du har satt dig in i din klients hudtyp så vet du ju mycket mer om vilka behov av behandlingar hemma som kan finnas. Då är det bra om du har ett naturligt intresse för den typen av produkter som du kan sälja till kunden.

Vad kostar en hudterapeut utbildning i Göteborg och andra städer har?

Oavsett om du är ute efter en hudterapeut utbildning Stockholm, Göteborg eller Malmö kan erbjuda så rör det sig om liknande priser. Du kommer antagligen att betala en månadsavgift som kan ligga på mellan 1500 och 2000 kronor.

Vill du ha en kostnadsfri hudterapeut utbildning så kanske du kan hitta enstaka erbjudanden som finns online. Men en hudterapeut gratis utbildning är inte samma sak som den som ges av godkända skolor med diplom.

Hittar du något som är utan kostnad kanske du ska se det som ett sätt att lära dig lite mer för att se om yrket som hudvårdsterapeut är något för dig. Men om du är seriös och vill ha en framtid inom denna bransch bör du verkligen välja en seriös skola och investera i din utbildning.

Tänk på att hudterapeut utbildning pris kan inkludera mycket viktiga saker som produkter, maskiner och mer. Det beror helt på den valda utbildningen och vad målet med den är. Hudterapeut utbildning på distans kanske blir lite billigare om du kan sköta en del av studierna på egen tid.

Du kanske hittar en hudterapeut utbildning CSN sponsrar men det är inte säkert. Det här kan du undersöka genom att kontakta skolan och fråga om saken. Det här beror ju lite på din egen status med CSN och om du har tidigare obetalda lån hos dem.

Vilka förkunskaper ska du ha för att ta en spa och hudterapeut utbildning?

Det vanligaste kravet är att du har minst en gymnasieutbildning i ryggen. Det kan också vara så att du ska ha jobbat minst 2 år men det måste inte vara inom hudvård. Ibland finns det åldersgräns för hudvårdsutbildningar och den brukar då ligga på 20 år.

Det är viktigt att du behärskar det svenska språket som hudvårdsterapeut. Det är på grund av detta som en hudterapeut utbildning brukar kräva att du har fått godkänt i Svenska 1 eller Svenska som andraspråk. Det gäller ju att du kan kommunicera med dina klienter och förstå vad det är de anförtror sig om till dig.

Om det är så att du funderar på en specialistutbildning inom hudvård så kan det vara så att det krävs att du redan är hudterapeut eller har en tidigare medicinsk hudterapeut utbildning i ryggen.

Hudterapeut utbildning - Klicka här

Utbilda dig till hudterapeut 

På Axelsons utbildning till SPA- och Hudterapeut erbjuds en unik utbildning där du får två utbildningar i en. Skolan är godkänd avSveriges Hudterapeuters Riksförbund (SHR) och internationella CIDESCO (världens kanske mest framstående sammanslutning av skönhets- och kosmetikkliniker). Läs mer om utbildning här: Utbildning Hudterapeut

Summering

Genom att ta en hudterapeut utbildning kan du få ett otroligt spännande jobb med fina utvecklingsmöjligheter. Ett gott tips är att välja en komplett utbildning som täcker så mycket som möjligt. Då blir det lättare att vidare välja en inriktning som passar dig.

Du kan ta en utbildning till hudterapeut Göteborg, Stockholm, Malmö och andra svenska städer kan erbjuda. Räkna dock inte med att en hudterapeut utbildning som är gratis kommer att ge dig de färdigheter du behöver för att börja jobba professionellt. Det kräver ett diplom från en godkänd skola för hudterapi.

Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, intressanta artiklar med tränings- och hälsotips samt nyheter i våra utbildningar.

EHFA
Utbildningen är godkänd av EuropeActive Standards (fd EHFA).
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund
Den här utbildningen är godkänd för medlemskap i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund, branschens största förbund i Sverige. Se kroppsterapeuterna.se
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund
Axelsons PT Education är ackrediterad för den nationella PT-licensen Frisk. Läs mer på www.ptlicens.se